Astăzi, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu Harea a întreprins o vizită de lucru în regiunea Ungheni, în cadrul căreia a semnat două Acorduri de colaborare cu Primăria municipiului Ungheni și Consiliul Raional Ungheni.
Astfel, Președintele CCI a RM Sergiu Harea și Directorul Filialei Ungheni a CCI a RM Dorin Budeanu, s-au întâlnit cu Dionisie Ternovschi, Președintele Raionului Ungheni și Vitalie Vrabie, Primarul Municipiului Ungheni.
Potrivit președintelui CCI a RM, regiunea Ungheni are potențial economic, cultural, turistic, ce merită valorificat, iar acordul semnat astăzi va impulsiona cooperarea dintre CCI și Autoritățile Publice Locale, pentru susținerea și promovarea antreprenorilor din regiune.
„Sunt onorat să fiu astăzi în municipiul Ungheni, pentru a pune bazele unei cooperări reciproc avantajoase. Ungheniul este un municipiu de graniță cu Uniunea Europeană, iar această oportunitate face ca antreprenorii locali să beneficieze de o serie de avantaje. Una dintre direcțiile prioritare de activitate ale CCI a RM este promovarea produselor autohtone pe piețele interne și internaționale prin activități expoziționale în țară și peste hotare, misiuni economice și forumuri de afaceri, servicii de consultanță și marketing digital, etc. Aceasta este ceea ce ne dorim să oferim și antreprenorilor din Ungheni, întrucât avem o cooperare frumoasă cu instituțiile camerale de peste Prut, care ne așteaptă cu cât mai mulți agenți economici moldoveni la evenimentele ce le vom organiza în perioada următoare, în România”, a declarat Sergiu Harea.
Dionisie Ternovschi a salutat semnarea unui Acord de Cooperare, evidențiind că Consiliul Raional Ungheni își dorește un parteneriat frumos, bazat pe activități ce vor susține și promova antreprenorii din regiune.
„O delegație de antreprenori din raionul Ungheni va merge la evenimentul organizat de CCI la Baia Mare, România, pentru a prezenta potențialul regiunii”, a specificat Președintele Raionului Ungheni.
Vitalie Vrabie a apreciat activitatea instituției camerale, mentionând:
„Avem o colaborare bună cu instituția camerală, în deosebi cu Filiala Ungheni a CCI a RM, în curând vom organiza împreună un eveniment pe Piata Independenței, și anume „Târgul de Paște”. Suntem încântați că instituția camerală ne asigură cu tot necesarul logistic, în deosebi cu corturi și agenți economici”.
CCI a RM și autoritățile din Ungheni vor organiza în comun evenimente de susținere a mediului de afaceri din regiune, dar și vor asigura participarea acestora la evenimente organizate la nivel național și internațional.
APL din Ungheni și-au manifestat speranța că împreună cu instituția camerală vor crea condiții favorabile mediului de afaceri, astfel contribuind la dezvoltarea social- economică a raionului.
În cadrul deplasării în regiune, președintele CCI și directorul Filialei au vizitat și Zona Economică Liberă „Ungheni-Business” (ZEL), pentru a discuta despre necesitățile dar și succesele acestora, Sergiu Harea reiterând că membrii CCI sunt așteptați să se înregistreze la Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Cluj- Napoca și Baia Mare, România, pentru a-și promova produsele și serviciile pe piața română.
Natalia Iepuraș, Administrator principal ZEL a prezentat activitatea zonei și a mulțumit instituției camerale pentru suportul acordat.
Totodată, conducerea CCI s-a întâlnit cu membrul Filialei Ungheni- „Unicorn Carpets”. Compania tinde să ofere clienților cele mai moderne și bune covoare. „Unicorn Carpets” este membră a instituției camerale din anul 2015 și participă la evenimentele organizate de CCI a RM.
Notă: CCI a RM a semnat Acorduri de Cooperare cu APL din regiunea Bălți, Edineț, Cahul, Hîncești, Căușeni, Soroca, etc. Instituția camerală și APL din țară recunosc importanța majoră a sectorului IMM pentru dezvoltarea economică durabilă și menținerea stabilității sociale a regiunilor și convin la o conlucrare mutuală în scopul atingerii obiectivelor prezentului Acord, în special ceea ce vizează următoarele aspecte:
- promovarea și asigurarea implementării politicilor de stat în domeniul dezvoltării antreprenoriatului, serviciilor publice, transparenței decizionale și alte domenii cu impact asupra mediului de afaceri la nivel local;
- promovarea dialogului public-privat;
- suport în dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în contextul procesului de integrare europeană;
- dezvoltarea abilităților și culturii antreprenoriale;
- crearea unui mediu favorabil pentru mediul de afaceri, inclusiv a condițiilor necesare mediului antreprenorial pentru beneficierea de serviciile de stat și raionale;
- dezvoltarea direcților noi de cooperare în afaceri în scopul realizării proiectelor de modernizare dezvoltare complexă a raionului.