Forța Majoră, Arbitrajul și Medierea: instrumente eficiente de gestionare a litigiilor”

IMG_20250415_100419La data de 15 aprilie 2025, la Ungheni s-a desfășurat seminarul de instruire cu tema „Elaborarea contractului de export, inclusiv prin prisma clauzei de forță majoră, mediere și arbitraj – ca metode alternative de soluționare a conflictelor”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Evenimentul a reunit antreprenori locali, reprezentanți ai firmelor exportatoare, consultanți și juriști, și a avut drept scop consolidarea cunoștințelor în domeniul contractelor comerciale internaționale și familiarizarea participanților cu mecanismele eficiente de prevenire și soluționare a litigiilor.

Tematicile abordate în cadrul seminarului au inclus:
• Elemente-cheie în elaborarea contractului de export;
• Importanța definirii clare a obligațiilor părților;
• Interpretarea și aplicarea clauzei de forță majoră, mai ales în contextul noilor realități economice și geopolitice;
• Medierea și arbitrajul – instrumente alternative de soluționare a conflictelor comerciale, avantaje și proceduri;
• Rolul instituțiilor naționale și internaționale în asigurarea unui cadru echitabil de soluționare a litigiilor.

Formatorii seminarului Dumitru LEFTER, Director Centrul de Mediere al CCI a RM și Angela TALAMBUȚĂ, Șefa secției juridice, personal și documentare din cadrul CCI a RM, au prezentat exemple concrete din practica națională și internațională, precum și recomandări privind adaptarea contractelor comerciale la cerințele actuale ale pieței.

Directorul Filialei Ungheni a CCI a RM Dorin BUDEANU a subliniat că instituția camerală promovează soluțiile eficiente precum medierea și arbitrajul pentru rezolvarea litigiilor, oferind în același timp recunoașterea oficială a situațiilor de forță majoră– un instrument indispensabil pentru protejarea parteneriatelor comerciale în fața evenimentelor neprevăzute.

Participanții au apreciat caracterul interactiv al instruirii, posibilitatea de a adresa întrebări și de a discuta situații reale cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi. De asemenea, au primit materiale informative utile.

Activitatea a fost organizată cu suportul Proiectului OPTIM, susținut de Guvernul Elveției și implementat de organizația elvețiană Helvetas.

Distribuie acest articol: