Învățămintul dual la Ungheni

6Joi, 19 ianuarie, în incinta ZEL Ungheni Business a avut loc o şedinţă de informare privind învăţământul profesional tehnic dual în Republica Moldova.
Activitatea de informare a fost prezentată de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetare a R.M., Camera de Comerţ şi Industrie a R.M. şi unităţile de învăţământ profesional şi tehnic din municipiul Ungheni.
Agenţii economici prezenţi la şedinţă au fost informaţi cu privire la metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional tehnic dual, prevederile legale privind învățământul dual și necesitatea acestora de a se implica în procesul de admitere la instituția de învățământ parteneră și selectarea candidaților potriviți.
Au fost prezentate istorii de succes şi bune practici ale agenţilor economici care implementează acest sistem în companiilor lor, avantajele învăţământului dual pentru agenţii economici, cît şi oportunităţile de integrare socio-profesională a tinerilor.

Reamintim că, învățământul profesional tehnic dual reprezintă o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Înalt apreciat în țări europene precum Germania, Elveția sau Austria, învățământul dual este centrat atât pe necesitățile elevilor, cât și a angajatorilor. Acesta își propune să ofere șanse egale tuturor tinerilor de a îmbrățișa o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung, indiferent de proveniența socială, iar angajatorilor le oferă acces la forță de muncă bine calificată, conform cerințelor.
Responsabilitățile de instruire și formare sunt partajate între cei doi parteneri duali – companie (locul de muncă și instruire practică) și școala profesională. Doar aprox. 30% din durata normativă a programului de instruire se desfășoară în instituția de învățământ, iar celelalte, aprox. 70%, în cadrul agentului economic, astfel accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiții similare celor reale de muncă.

La absolvirea studiilor profesionale duale tinerii specialiști au locul de muncă aproape ”în buzunar”!
Tot ce trebuie să reușească pe parcursul studiilor este să demonstreze în fața companiei angajament și dibăcie în meseria sau specialitatea învățată.

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI RM) rămâne a fi promotorul învăţământului dual, deținînd rolul organului competent în procesul de organizare a învățământului profesional tehnic dual, fiind punctul de contact atât pentru agenții economici, cât și pentru elevii în învățământ dual, și instituțiile de învățământ profesional tehnic.
Mai multe despre învăţământul professional tehnic dual puteţi afla accesînd:

https://chamber.md/invatamant-dual/

https://mecc.gov.md/ro/content/invatamantul-dual-republica-moldova-cum-sa-obtineti-un-loc-de-munca-si-educatie-acelasi-timp

8 6 4 2

Distribuie acest articol: