USAID a lansat un nou program în sprijinul mediului de afaceri din Moldova

MSRP - LC - 01 - RGB

La sfârșitul lunii ianuarie curent, Agenția S.U.A pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a lansat în cadrul unei ceremonii oficiale Programul pentru Reforme Structurale în Moldova. Programul are drept scop: (i) îmbunătățirea mediului de afaceri și comerțului în Republica Moldova prin sprijinul acordat instituțiilor guvernamentale și sectorului privat în implementarea mecanismelor de liberalizare și modernizare a comerțului; (ii) realizarea reformelor structurale de reglementare și stimulare a afacerilor; și (iii) îmbunătățirea comunicării strategice dintre sectoarul public și privat prin dezvoltarea dialogului reciproc, a consolidării și cooperării strânse cu organizațiile profesionale, în special a celor din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), precum și cu mediile de informare, în special cu presa economică.

În deschiderea ceremoniei Karen Hiliard, directorul Misiunii USAID Moldova, a ținut să sublinieze: „Moldova are nevoie de o economie mai competitivă şi aliniată la comerţul mondial… Prin acest program USAID încurajează reducerea presiunii asupra mediului de afaceri şi reducerea costurilor, inclusiv a celor pentru import şi export„.

La lansarea Programului au participat reprezentanți ai comunității de afaceri, principalele asociații profesionale de afaceri, membri ai Parlamentului și Guvernului, instituțiilor donatoare implicate în reformele majore ale țării, mediului academic și reprezentanții presei.

Evenimentul a fost onorat de Excelența Sa, James D. Pettit, Ambasadorul S.U.A. în Republica Moldova, și de domnul Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

În cuvântul de salut, Ambasadorul James D. Pettit a menționat următoarele: „Prin acest nou proiect, USAID este în continuare alături de cei care promovează reformele economice în Moldova, precum se întâmplă din 1992, ajutând Moldova să își consolideze legăturile economice cu Europa și să îndeplinească standardele stricte pentru integrarea europeană, inclusiv combaterea corupției, asigurarea transparenței și responsabilității tuturor instituțiilor statului”.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii Chiril Gaburici a vorbit despre necesitatea de a aduce Europa la noi acasă. Ministrul a exprimat recunoștința față de Guvernul S.U.A. pentru suportul generos și continuu acordat statului nostru în contextul implementării reformelor structurale. „Noul Program USAID pentru Reforme Structurale în Moldova va oferi un sprijin important în implementarea reformelor îndreptate spre îmbunătățirea semnificativă a mediului pentru afaceri și comerț, inclusiv prin sporirea nivelului de informare al mediului de afaceri și al publicului larg cu privire la importanța și beneficiile reformelor”. Ministrul a subliniat rolul special al Programului în contextul consolidării coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova, prin aportul adus dezvoltării comerțului electronic și a economiei digitale, precum și îmbunătățirii poziției Moldovei în clasamentele mondiale, inclusiv a percepției țării din perspectiva investițiilor și a desfășurării afacerilor.

Douglas Muir, directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, a făcut o scurtă prezentare a obiectivelor Programului. Douglas Muir s-a arătat optimist în privința viitorului economiei moldoveneşti, chiar dacă în ultimii nouă ani aceasta s-a confruntat cu trei recesiuni. „Perspectivele Republicii Moldova sunt excelente: aveţi o localizare bună, aveţi o populaţie educată, aveţi produse ce sunt căutate pe piaţa internaţională, sunteţi aproape de cea mai mare piaţă din lume – UE. Aveţi şi Acordul de Liber Schimb cu UE, ce oferă posibilitatea de a exporta în statele Uniunii Europene„, a enumerat directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, factorii ce fac ca perspectivele economice ale ţării noastre să fie bune.

USAID va sprijini Guvernul Republicii Moldova în procesul continuu de integrare a țării în sistemele comerciale, regionale și mondiale. Pornind de la simplificarea condițiilor legale și de reglementare în vederea stimulării întreprinderilor de a se dezvolta şi de a inova şi până la raționalizarea canalelor de facilitare a comerţului şi logisticii aferente, Programul vine să ajute produsele moldoveneşti să ajungă și să se afirme pe piețe mai largi și mai dinamice.

Câțiva reprezentanţi ai mediului de afaceri au vorbit despre specificul reformelor din Moldova şi despre necesitatea de a se ţine cont de opinia mediului de afaceri la adoptarea modificărilor în legislaţie. „Ne dorim foarte mult ca aceste reforme, deşi inspirate din cele mai bune practici internaţionale, întotdeauna să ţină cont şi de contextul naţional„, a declarat directorul executiv AmCham Moldova Mila Milairău. Iar Liliana Busuioc, directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Străine Mici a atras atenţia la faptul că IMM sunt foarte vulnerabile la schimbările din legislaţie. „De regulă întreprinderile mici află despre aceste schimbări din presă şi acestea frecvent au un impact major. În condiţiile în care 98% din companii sunt IMM, care oferă peste 60% din locurile de muncă, opinia noastră ar trebui să fie mai mult luată în consideraţie”, a afirmat Liliana Busuioc.

Perioada de implementare a Programului este de 4 ani, iar bugetul –  11,2 milioane de dolari SUA. Compania americană Nathan Associates Inc., contractată de USAID, este cea care va asigura implementarea Programului în Moldova.

 

Distribuie acest articol: